14 Speciale Economische Zones

De zogeheten Speciale Economische Zones (SEZ) reiken ondernemers en investeerders een hand toe. Er worden sinds 2014 tot aan het jaar 2026 veel voordelen geboden, waarbij iedere zone zijn eigen specifieke voorwaarden of voordelen kent. De SEZ beogen de minder ontwikkelde regio’s in Polen economisch te stimuleren, waardoor het voor Nederlandse ondernemingen erg interessant kan zijn om daar te investeren.

De SEZ zijn veertien afzonderlijke gebieden en zijn voornamelijk gevestigd in het zuiden en noordoosten van het land. Iedere zone is een afzonderlijk gebied waarbinnen gevestigde ondernemers hun bedrijf kunnen exploiteren onder zeer gunstige fiscale voorwaarden.

En niet alleen op fiscaal gebied kan investeren in Polen een goede Return on investment opleveren, ook de logistieke en infrastructurele voordelen maken ondernemen rendabel. De fikse staatssteun blijft mede omdat er een grote behoefte is aan groei en het versterken van het concurrentievermogen. Overweegt u een investering in Polen? Wij maken graag een afspraak met u over de investeringsfaciliteiten.

Enkele voorbeelden van de geboden faciliteiten: Vrijstelling van inkomstenbelasting oplopend tot 50% inzake activiteiten die zijn ontwikkeld binnen een SEZ. Mogelijkheid om gebruik te maken van bestaande trajecten, te weten het kopen of huren van reeds ontplooide voorzieningen. Hulp bij management van een SEZ voor, tijdens of na de investering periodieke vrijstelling van lokale onroerendgoedbelastingen, waarbij ook kan worden gedacht aan subsidies die kunnen oplopen tot 55% van de investering.