Veranderend bestedingspatroon
Polen is een snel ontwikkelend land. Door de economische groei stijgt welvaartsniveau in Polen. Poolse consument krijgt steeds meer te besteden en zodoende verandert ook het koopgedrag van de Polen. Het geld wordt uitgegeven aan luxeproducten, met name aan kleding, schoenen, auto’s, televisies, cosmetica en drank. Dit veranderende bestedingspatroon trekt grote internationale merken naar Polen. Er worden grote winkelcentra gebouwd, zoals Zlote Tarasy in Warschau door Kersten Europe uit Nederland. Stare Browary in Poznan, door Fortis, een Poolse BV van Grażyna Kulczyk.

Wetgeving verandert voortdurend
Polen blijft achter met het aanleggen van infrastructuur, binnen de normen van de Europese regelgeving. Ze hebben de minste snelwegen per vierkante meter van de EU landen. Op het gebied van duurzame energie, milieubescherming (recycling), land,- en tuinbouw moet er meer gemoderniseerd worden. Om dit uit te kunnen voeren, moet er flink worden geïnvesteerd. Voor een deel krijgt zij geld van de Europese Unie en dat biedt kansen voor Nederlandse ondernemers.

<< terug

EU subsidie, Water, Transport/Logistiek, Energie, Agro/Food
Die 106 miljard euro EU subsidie zijn bedoeld om Polen te helpen met de aanleg van infrastructuur en de financiering van de Speciale Economische Zones voor buitenlandse investeringen om arbeidsplaatsen te creëren, en agrarische sector te moderniseren.

Nederland heeft een positief imago, de Polen hebben waardering voor de Nederlandse kennis op het gebied van watermanagement. Nadeel daarbij is dat de expertise uit Nederland veel geld kost.
Polen heeft tot 2015 >15,5 miljard euro beschikbaar voor de aanleg van; riolen, nieuwbouw, renovatie en uitbreiding van afvalwaterverwerkingsinstallaties.

Het huishoudafval wordt massaal gestort en nauwelijks gerecycled of verbrand.
Het is een goede tijd voor bedrijven die verbrandingsinstallaties bouwen.
Windenergie wordt in Polen gezien als modern. Wil je nu nog profiteren van de mogelijkheden op de Poolse duurzame energiemarkt, dan moet je snel zijn.
Nederlandse bedrijven kunnen in Polen landbouwmachines afzetten. Er is veel vraag naar machines voor de melk, -veehouderij, moderne kassen, gewasbeschermingsmiddelen, irrigatie- en watermanagement, drainages.
Puinbrekers zijn er meer dan nodig, er staan veel oude verlaten fabrieken die gesloopt moeten worden.
Woningnood is groot, jonge gezinnen met kinderen wonen nog vaak bij hun ouders.
Ook op het gebied van automatisering is er nog veel winst te halen. Relatief jongen mensen die graag hun ontwikkeling voortzetten. Veel kennis van open source technologie en enthousiaste ontwikkelaars.